Gradonačelnik Kijeva
56

Kličko: Ukrajina ide ka autoritarizmu, uskoro se nećemo razlikovati od Rusije

I. M.
Foto: Ukrajinska pravda
Foto: Ukrajinska pravda
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko smatra da Ukrajina ide ka autoritarizmu i da će možda prestati da se razlikuje od Rusije, u kojoj "sve zavisi od hira jedne osobe".

"U jednom trenutku ćemo prestati da se razlikujemo od Rusije, gdje sve zavisi od hira jedne osobe. Sada postoji samo jedna nezavisna institucija, ali ona je pod ogromnim pritiskom: lokalna uprava", rekao je Kličko za Der Spiegel.

Prema riječima gradonačelnika Kijeva, u prvim mjesecima rata zemlja je bila bez lidera, vladao je potpuni haos, a gradonačelnici su igrali ključnu ulogu u odbrani gradova, u pomaganju vojske. Ali u Uredu predsjednika, kaže Kličko, gradonačelnici se smatraju "atavizmom", samo preprekom centralizaciji struktura moći u zemlji.

Na pitanje da li je demokratija u Ukrajini ozbiljno ugrožena, Kličko je nakon pauze odgovorio: "Da".

Međutim, on je poručio da je gotovo nemoguće tek tako pretvoriti Ukrajinu u autoritarnu državu, jer su Ukrajinci previše slobodoljubivi.

Gradonačelnik Kijeva je također rekao da od početka rata u punom obimu nije imao nijedan sastanak ili telefonski razgovor sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim.