Svijet
37

Kličko napadnut aparatom za gašenje požara tokom protesta

Totalsport
Sada već bivši svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji prema WBC verziji Vitalij Kličko u nedjelju je sudjelovao u nasilnim protstima protiv aktuelne vlasti u Kijevu.

Vođa opozicije pokušao je zaustaviti demonstrante od sukoba s policijom, ali je i sam napadnut i pošprican pjenom iz aparata za gašenje požara. Policija je za suzbijanje nemira koristila suzavac, palice i dimne bombe, a kasnije je tokom večeri čak koristila i vodeni top iako je temperatura bila minus osam stupeni Celzijusa.

Kličko je inače čelnik prozapadno orjentirane stranke Udar i ima se namjeru kandidovati na predsjedničkim izborima u Ukrajini 2015. godine.

Sredinom decembra prošle godine stariji brat Kličko se definitivno odlučio povući iz boksa i posvetiti politici, s težnjom da Ukrajina postane dio Evrope kroz članstvo u Evropskoj uniji i da se odmakne od Rusije.

Foto: AFP
Foto: AFP

Inače, danas je ukrajinski predsjednik Viktor Yanukovič pozvao je opoziciju na razgovore.

Lider opozicione stranke Domovina Arsenij Jatjenjuk saopćio je da mu je predsjednik uputio telefonski poziv za održavanje sastanka.

Ovu vijest potvrdio je i lider opozicione stranke Udar Vitalij Kličko, a ukrajinske vlasti su obećale i formiranje komisije za izlazak iz političke krize.

U cilju zaustavljanja političke krize u Ukrajini dosad su održana dva kruga sastanaka sa opozicijom.

Građani Ukrajine su proteklog vikenda protestostovali protiv novih zakonskiih odredbi koje su ukrajinske vlasti prihvatile prošle sedmice. Jučer su izbili sukobi između demonstranata i policije, kada su demonstranti krenuli u šetnju ulicom Grusevskogo, gdje se nalaze zgrade državnih institucija.

Ukrajinski parlament prihvatio je deset novih zakonskih odredbi, među kojima se nalazi i odredba o zabrani nošenja maski i kaciga na protestima.