Svijet
0

Klavirski koncert na barikadi u Kijevu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kaskada zvukova Šopenove etide, zatim ukrajinska nacionalna himna i Beatlesove pjesme "Let it be" su dopirali iz pijanina postavljenog na najpoznatiju barikadu u Kijevu napravljenu od zahrđalih olupina policijskih automobila.

Za klavijaturom pijanina ofarbanog u žutu i svijetlo plavu boju - ukrajinske nacionalne boje - smjenivali su se Ruslana, velka animatorka skupova na Maidanu, jedan maskirani pijanist i nekoliko mladih, svi odlični muzičari.

Interventna policija, stacionirana s druge strane ove barikade u ulici Gručevski, mjestu sukoba u kojima su poginule najmanje četiri osobe i povrijeđeno oko 500 u januaru, odgovorili su na ovu mirnu zvučnu ofanzivu puštajući glasnu rusku pop muziku.

Slični koncerti su organizirani u devet drugih gradova, od kojih je Lviv na nacionalističkom zapadu i Donetsk na proruskom istoku.

  • Pijanino je postao simbol revolucije, mirnog otpora. Ima razlika u mišljenju u našoj zemlji i moramo se ujediniti oko sigurnih vrijednosti kao što je umjetnost - izjavio je Markian Matseh, inicijator ove muzičke kampanje.

  • Zatim ćemo se boriti za poštene sudove, poštene izbore i policiju koja će stajati na strani naroda - naglasio je on.