Češki predsjednik
0

Klaus ne mijenja stajalište o Lisabonskom ugovoru

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Češki predsjednik Vaclav Klaus izjavio je u srijedu nakon susreta s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom da ne namjerava mijenjati svoje stajalište o potpisivanju Lisabonskog ugovora.

"Ništa novo u vezi s tim ne mogu kazati", rekao je Klaus.

Istaknuvši da "ne vidi nikakav razlog da iz Moskve šalje signal Evropskoj uniji", Klaus je kazao kako je Medvedevu rekao da on, "i ne samo on", strahuje od "produbljenja integracije u okviru EU-a".

"Za mene je to ozbiljno pitanje. Za mene je to stvar životna i principijelna", rekao je češki predsjednik, dodavši da su "uvjeti koje je iznio za potpisivanje ugovora ozbiljni".

"Misao da se može zaboraviti na svoja obećanja je pogrešna", rekao je Klaus na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta u podmoskovskoj rezidenciji ruskog predsjednika.

"Dijalog o tome kako će izgledati EU nastavit će se", rekao je češki predsjednik.

Još samo Češka nije ratificirala Lisabonski ugovor, koji predviđa široku reformu institucija EU-a, podsjetila je ruska državna agencija.

Na samitu u Lisabonu 2008. godine svi čelnici zemalja EU-a potpisali su ugovor, a da bi stupio na snagu, potrebno je da ga ratificiraju sve članice.