Jan Fischer
0

"Klaus će potpisati Lisabonski sporazum"

FENA
Češki predsjednik Vaclav Klaus se obavezao da će potpisati Lisabonski sporazum ukoliko evropski lideri odobre njegov zahtev o izuzimanju Češke iz Povelje o osnovnim pravima, izjavio je danas češki premijer Jan Fisher.

Upitan da li je Klaus obećao da će sporazum potpisati ukoliko njegov zahtjev bude ispunjen, Fisher je odgovorio potvrdno.

"Da, imam tu garanciju, ja imam to uvjeravanje od predsjednika, sa našeg sastanka juče kasno popodne. Nemam razloga da mu ne vjerujem", rekao je Fisher.

Klausov portparol nije bio dostupan za komentar, prenio je Reuters.

Švedski premijer Fredrik Reinfelt, čija država predsjedava EU do decembra, takođe očekuje da će Klaus potpisati sporazum.

"Uvjeren sam da je on spreman da (Lisabonski sporazum) potpiše uzimajući u obzir da smo izašli u susret njegovom zahtjevu da Češka Republika može da bude izuzeta iz Povelje o temeljnim pravima i to je odluka koju trenutno pripremamo i razmatramo sa državama članicama", rekao je Reinfelt.

Fisher će o zahtjevu za izuzimanje Češke iz Povelje o temeljnim pravima, sastavnog dijela Lisabonskog sporazuma, razgovarati sa liderima EU na samitu u Briselu u četvrtak i petak, a Klausovo obećanje bi trebalo da ojača njegovu pregovaračku poziciju, ocjenila je britanska agencija.

Klaus smatra da Češka treba da traži izuzeće iz jedne odredbe Povelje o temeljnim pravima, jer smatra da bi potomci Sudetskih Nijemaca protjeranih iz Češke poslije Drugog svjetskog rata mogli na osnovu nje da traže povrat imovine.

Klaus takođe čeka procjenu češkog Ustavnog suda o ustavnosti Lisabonskog sporazuma, koju bi trebalo da je saopći narednog utorka.

Češka je jedina od 27 država članica EU koja još nije ratifikovala Lisabonski sporazum, a da bi taj dokument stupio na snagu neophodno je da ga ratifikuju sve članice EU.