{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klajna za američkog izaslanika za Balkan

S
9.8.2009. u 09:38
0
10
Klajna za američkog izaslanika za Balkan
0
Klajna za američkog izaslanika za Balkan
Balkan bi trebalo da dobije specijalnog izaslanika SAD, a najpogodnija ličnost za to jeste penzionisani američki general Žak Pol Klajn, smatra američki ekspert za ljudska prava i humanitarnu pomoć Bil Stubner.
''BiH je je osam godina bila u zapećku vašingtonske politike. To treba da se promijeni i mislim da treba da imamo specijalnog izaslanika za cijeli Balkan, jer je to problematična regija'', rekao je Stubner u razgovoru za ''Glas Amerike''.

Bivši izvršni direktor Alijanse za prevenciju i rješavanje međunarodnih sukoba, sa sjedištem u Vašingtonu, i bivši specijalni savjetnik Haškog tribunala smatra da bi izaslanik SAD vratio regiju u fokus američkog interesovanja.

''Prema mom mišljenju, to bi trebalo da bude Žak Pol Klajn, koji ima sarajevsko iskustvo, poznaje političke faktore, ali i koji je dovoljno snažan i pametan da pokuša donijeti promjene'', rekao je Stubner.

On je rekao da nikada lično nije mnogo očekivao od Dejtonskog sporazuma, jer, prema njegovom mišljenju, taj dokument protežira prava grupa, a ne individualna prava.

Kao jedno od rješenja za brži put BiH ka euroatlantskim integracijama, Stubner vidi što skoriji ulazak u NATO, što bi se, prema njegovoj procjeni, moglo dogoditi do kraja slijedeće godine.

Stubner je naglasio i ekonomski značaj izgradnje autoputa na koridoru pet ce, koji bi trebalo da doprinese boljoj komunikaciji BiH sa svijetom i otvori mnoga vrata za strane investicije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: