Udarali u kormila
42

Kitovi ubice napali učesnike utrke The Ocean Race Sprint u Atlantskom okeanu

D. B.
U četvrtak je zapadno od Gibraltara flota utrke The Ocean Race Sprint imala neugodan susret s orkama, odnosno kitovima ubicama.

Iako povreda i štete na čamcima nije bilo, orke su uplašile posade timova Team JAJO i Mirpuri Trifork Racing, koje su bile na jahtama VO65 i takmičile se u utrci The Ocean Race Sprint.

Kapetan tima Team JAJO, Jelmer van Beek, otkrio je detalje napada.

"Tri orke su krenule pravo na nas i počele udarati kormilo. Impresivno je vidjeti kitove ubice, jako lijepe životinje, ali je to bio opasan trenutak za nas. Spustili smo jedra i usporili što smo prije mogli. Srećom, nakon nekoliko napada, otišli su dalje. Bio je to zastrašujući trenutak", rekao je Van Beek.

Napad se dogodio u četvrtak oko 14:50 sati u Atlantskom okeanu zapadno od Gibraltara. Ove vode su poznate po "napadima kitova ubica, gdje jedna orka ili cijelo jato udara i grize kormilo. U nekim slučajevima su brodovi značajno oštećeni te su gotovo potonuli.

Srećom po učesnike pomenute utrke, napad kitova ubica je bio kratak i završio se bez posljedica, ako se zanemari pretrpljeni strah.