Svijet
0

Kišmarija: Gruzija utvrđuje položaje kod Abhazije

FENA
Gruzija dovlači dodatne vojne snage i oklopna vozila u zonu sigurnosti na administrativnoj granici sa otcijepljenom autonomnom republikom Abhazijom, izjavio je danas opunomoćeni predstavnik predsjednika te nepriznate republike Ruslan Kišmarija.

Prema njegovim riječima, broj vojnika na gruzijskim položajima uvećan je tri do četiri puta, a potezi Tbilisija suprotni su Moskovskom sporazumu o prekidu vatre i razdvajanju snaga iz 1994. godine.

U skladu s tim sporazumom prostor od 24 kilometra sa obje strane rijeke Inguri, koja dijeli sukobljene strane, predstavlja zonu sigurnosti, koju kontroliraju Kolektivne snage za podršku miru sa mandatom Zajednice Nezavisnih Država, u kojima su ruski vojnici, i imaju pravo da se nalaze samo policijski organi strana naoružani vatrenim oružjem.

U Gruziji je jučer proglašena opća mobilizacija, povodom sukoba u Južnoj Osetiji.

Zbog početka borbenih djejstava u Južnoj Osetiji, istočna grupa vojske Abhazije stavljena je u povećani stepen borbene gotovosti u utvrđena je u Očamčirskom rejonu blizu granice sa Gruzijom, prenijeli su ruski mediji.

Kako je agenciji Itar-Tass izjavio ministar vanjskih poslova Abhazije Sergej Šamba, u vezi sa agresijom Gruzije na Južnu Osetiju, 8. augusta uvečer Suhumi je donio odluku o "otvaranju drugog fronta" i pokrenuo snage ka granici sa Gruzijom,a zbog zahtijeva komande mirovnih snaga ZND zaustavila se kod granice u zoni odgovornosti mirovnjaka.

"Ako Gruzija ne odustane od svojih agresivnih planova, po svemu sudeći bit će otvoren drugi front", rekao je Šamba, dodajući da se "aktivnosti Gruzije ne mogu nazvati drugačije osim barbarskom agresijom protiv civila", prenio je Tanjug.