Omurbek Tekebajev
0

"Kirgistan će biti parlamentarna republika"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prijelazna vlada će od Kirgistana napraviti parlamentarnu republiku, izjavio je ruskim novinarima zamjenik premijera prijelazne vlade Omurbek Tekebajev.

"Vlada mi je povjerila leglizaciju novih vlasti", rekao je Tekebajev, koji je isti posao obavio i 2005. godine poslije pobjede "revolucije lala" i bjekstva iz zemlje bivšeg predsjednika Askara Akajeva, prenose agencije.

On je objasnio da je situacija sada sasvim drugačija jer nema parlamenta na čelu sa propredsjedničkom partijom, zato što je parlament jednostavno "iščezao".

"Prethodna vlada je dala ostavku, a prijelazna vlada preuzela je na sebe ovlaštenja predsjednika, vlade i parlamenta. Sva ovlaštenja se stapaju u jedno; mi shvatamo da je to diktatura. Prijelazna vlada će na ovaj način raditi šest mjeseci. U međuvremenu, biće formiran politički sistem i održat će se predsjednički i parlamentarni izbori", dodao je Tekebajev.

On je objasnio da je većina članova vlade više za parlamentarnu republiku u kojoj jedna partija neće imati više od polovine poslanika u parlamentu čak i ako bude dobila apsolutnu većinu glasova. Osim toga opozicija će imati kvotu od 30 posto u tijelima koja upravljanju i kontroliraju izbore.

Prijelazna vlada, prema Tekebajevu, također planira da depolitizuje policiju, a predviđa se i skorašnja promjena prioriteta vanjske politike Kirgistana.

Predsjednik Kurmanbek Bakijev može da učestvuje u političkom životu zemlje, naveo je Tekevajev i dodao da kao šef države ima imunitet protiv krivičnih optužbi, ali da taj imunitet ne važi za članove predsjednikove porodice.

Svrgnuti predsjednik Bakijev, koji je pobjegao iz prijestonice u svoj zavičaj Džalal-Abada, na jugozapadu zemlje, kako bi okupio pristalice, ne priznaje poraz.

Kirgistanska opozicija je tokom noći 7. aprila saopćila da je preuzela vlast, a šef nove samoproklamovane vlade Roza Otunbajeva je objavila da je nova vlada raspustila parlament i preuzela kontrolu nad gotovo čitavom zemljom. Prethodili su sukobi snaga sigurnosti i demonstranata u prijestonici Biškeku u kojima je poginulo najmanje 75, a povrijeđeno više od 1.000 ljudi.

Politički nemiri zbog siromaštva, rasta cijena i korupcije u Kirgistanu traju od početka prošlog meseca.