Svijet
4

Kiparski pregovori: Erdogan odbio potpuno povlačenje turskih snaga

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da potpuno povlačenje turskih snaga s podijeljenog Kipra ne dolazi u obzir ukoliko Grčka ne pristane na povlačenje njenih snaga, javlja BBC.

Nada za ujedinjenje Kipra je oživjela nakon razgovora turskih i grčkih Kiprana u Ženevi ove sedmice, no, brojne prepreke su i dalje prisutne. Jedna od njih je pitanje da li turske snage trebaju ostati u sjevernom dijelu kipra nakon ujedinjenja. Zajednice na otoku su podijeljene od 1974. godine.

Među ključnim preprekama je i povratak imovine desetinama hiljada Kiprana koji su napustili svoje domove.

Turska i dalje ima oko 30.000 svojih vojnika na sjeveru otoka, a njihovom prisustvu se Grčka protivi. U petak je predsjednik kiparskih Grka Nicos Anastasiades ponovo pozvao turske snage da se povuku. Vjeruje se da na otoku ima oko 1.000 grčkih vojnika.

Lider kiparskih Turaka Mustafa Akinci je da zahtjev jedne strane da druga povuče svoje vojnike sprečava pronalazak uzajamno prihvatljivog rješenja.

U četvrtak je truski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio da su pregovori na "kritičnom raskršću", a sada trebaju pregovarati tehnički eksperti. Razgovori će početi 18. januara i to s fokusom na sigurnosne probleme.

Cilj obje zajednice je da se podijeli moć, a svaki dogovor bi morao dobiti podršku obje zajednice na referendumu. Mogući problem je i rotirajuće predsjedništvo na Kipru. Grčki Kiprani žele četiri presjedništva u odnosu na jedno turskih Kiprana, dok Erdogan pristaje na omjer 2:1 u korist Grčke.