Svijet
0

Kiparski čelnici se nadaju ujedinjenju

FENA
Foto: AFP Graphic
Foto: AFP Graphic
Nakon novog kruga mirovnih pregovora, kiparski čelnici su u srijedu izrazili nadu da će biti postignut sporazum o okončanju višedecenijskih podjela i sukoba i da će Kipar ponovo biti ujedinjen.

Predsjednik Republike Kipar Dimitris Hristofias i predsjednik kiparskih Turaka Mehmet Ali Talat, koji predstavlja samoproglašenu tursku državu na sjeveru otoka, razgovarali su dva sata unutar "tampon zone" koju čuvaju Ujedinjeni narodi i koja razdvaja dvije zajednice.

Dva čelnika su na kraju razgovora, održanih u prisustvu specijalnog izaslanika UN-a Alexandera Downera, izjavila kako vjeruju da će biti postignut dogovor i naznačili da će se ponovo susresti 11. septembra.

Hristofias je rekao kako "imaju zajedničku volju i zajedničku želju" da se postigne dogovor, ali je upozorio "da ne postoje garancije", dok je Talat ocijenio kako "obojica vjeruju da će uspješno zaključiti razuman sporazum što je prije moguće, po mogućnosti ove godine".

Talat je dodao da "Ankara podržava rješenje", ali je ostavio postrani spekulacije po kojima bi Turska, garant sporazuma o nezavisnosti Kipra iz 1960., mogla blokirati svaki ustupak u pregovorima.

Downer je rekao da dva kiparska čelnika imaju obavezu uvjeriti svoje zajednice - grčku i tursku - da bi rješenje koristilo objema stranama.

Dvije strane su se u principu saglasile da ujedine otok kao federalnu državu sastavljenu od dvije konstitutivne države, što bi garantiralo jednakost dviju zajednica, prenijele su agencije.

Hristofias i Talat su rekli da će svako dogovoreno rješenje biti predmet odvojenoga, istovremenog referenduma na sjeveru i na jugu.