Svijet
0

Kipar spreman da oteža pregovore EU i Turske

FENA
Kipar je u ponedjeljak odlučio da oteža otvaranje konkretnih pregovora o priključenju izmađu Evropske unije i Turske od koje zahtijeva da prizna grčke kiparske vlasti.

"Svašta se može dogoditi", izjavio je po dolasku u Luxembourg kiparski ministar vanjskih poslova George Iacovu, koji bi zajedno s kolegama iz EU trebalo da pokrene početak pregovora s Ankarom o priključenju.

"Na sadašnjem nivou nema napretka", dodao je Iacovu.

Glasnogovornik austrijskog predsjedništva EU Nikola Donig je izjavio da Kiprani za sada odbijaju "da se pomaknu i za jedan milimetar" i da su već odbili tri kompromisna rješenja koja je iznijelo predsjedništvo.

Vlasti grčkog dijela otoka, koji je podijeljen 1974. godine, insistiraju na tome da 25 država zatraži od Ankare da prizna grčke vlasti u Nikoziji kako bi mogla ući u konkretnu fazu pregovora o priključenju.

Iako su zvanično otvoreni u oktobru, pregovori još nisu ušli u aktivnu fazu razgovora po tematskim poglavljima, kojih je ukupno 35.

O prvom poglavlju o nauci i istraživanju trebalo je da članice EU počnu razgovore u ponedjeljak, ako uspiju prevazići protivljenje Kipra.