Bio aktivan od 1987.
11

Kipar pozdravio odluku SAD-a o ukidanju embarga na oružje, Turska upozorava

M. G.
Predsjednik Kipra tokom prijema predsjednice Evropskog parlamenta (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Kipra tokom prijema predsjednice Evropskog parlamenta (Foto: EPA-EFE)
Kipar je danas pozdravio odluku SAD-a o ukidanju embarga na oružje tom otoku, uz ocjenu da je to kamen temeljac uspostavljanja čvršćih bilateralnih odnosa koji služe jačanju stabilnosti u mediteranskoj regiji.

Kiparsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je cilj kiparsko-američkog strateškog partnerstva stvaranje potrebnih uvjeta za regionalnu sigurnost i stabilnost.

State Department je prethodno objavio da je američki državni tajnik Anthony Blinken ukinuo trgovinski embargo Kipru za fiskalnu godinu 2023.

U saopćenju se navodi da će SAD svake godine procjenjivati ​​ispunjava li Kipar uvjete za ukidanje embarga, uključujući uspostavu propisa protiv pranja novca i zabranu pristupa ruskim vojnim brodovima lukama radi punjenja gorivom i servisiranja.

Uvjeti su navedeni u Sporazumu o sigurnosnom i energetskom partnerstvu koji je američki Kongres usvojio 2019. U sporazumu je naglašena potpora SAD-a bližim odnosima između Grčke, Kipra i Izraela na temelju nedavno otkrivenih rezervi plina u blizini obala tih zemalja.

SAD je 1987. godine uveo embargo kako bi spriječio moguću utrku u naoružanju koja bi potkopala mirovne pregovore sa kiparskim Turcima. Kao rezultat američkog embarga, Kipar se obratio Rusiji za borbene helikoptere, tenkove i proturaketne sisteme.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je potez Washingtona da produži odluku o ukidanju embarga na oružje Kipru, rekavši da će to naštetiti miru i stabilnosti u regiji Sredozemnog mora.

Kipar je podijeljen 1974. kada je Turska izvršila invaziju nakon državnog udara koji su izveli pristaše ujedinjenja s Grčkom.