Bilo je i kritika
11

Kip Krista Iskupitelja u Rio de Janeiru osvijetljen porukom "vakcina spašava"

D. B.
Poznati kip Krista Iskupitelja u Rio de Janeiru u Brazilu osvjetljen je porukom kojom se stanovništvo ohrabruje da se vakciniše protiv koronavirusa.

Kip prikazuje Isusa Krista, a osvijetljen je porukama "vakcina spašava" i "ujedinjeni za vakcine". Iako je poruka usklađena s trenutnom situacijom, nekim vjernicima se ne sviđa to što je kip iskorišten na ovaj način.

"Ne, Isus spašava, ne vakcine. Kakva hrpa besmislica", "ovo je uvreda, Isus spašava, ne vakcina", samo su neke od poruka na društvenim mrežama.

Brazil je jedna od zemalja koje su najteže pogođene koronavirusom. Zabilježeno je više od 436.000 smrtnih slučajeva, zbog čega je ova zemlja na drugom mjestu u svijetu odmah nakon SAD-a. Vlada predsjednika Jaira Bolsonara je kritikovana zbog načina na koji se nosi s pandemijom, kao i zbog toga što u pravo vrijeme nije osigurala potrebnu količinu vakcina.

Predsjednik je branio svoju politiku tvrdeći da je njegova vlada sačuvala ekonomiju. Prošle sedmice je najavio da će potrošiti milijardu dolara na proizvodnju i distribuciju vakcina.

Dosad je 33 miliona Brazilaca primilo barem prvu dozu vakcine, a to je oko 15 posto od ukupne populacije koja iznosi 211 miliona ljudi.