Wen Jiabao
0

Kini i svijetu bit će bolje u 2010.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kineski premijer Wen Jiabao izjavio je u petak kako očekuje da će Kina i ostatak svijeta biti na putu ekonomskog oporavka iduće godine.

On je govorio na konferenciji za novinare u Pekingu po zatvaranju redovnog godišnjeg zasjedanja kineskog nacionalnog Narodnog kongresa - državnog parlamenta, javio je BBC.

Wen je izjavio da je njegova vlada spremna uvesti nove ekonomske poticajne mjere ako to bude potrebno.

Novinska konferencija na kraju godišnjeg zasjedanja parlamenta jedina je prilika da premijer odgovara na novinarska pitanja.

Wen je izjavio da će povjerenje biti neophodno da se prevaziđu kineski - i svjetski - ekonomski problemni. "Povjerenje je značajnije od zlata ili novca", kazao je.

"Prvo i osnovno, treba nam jako povjerenje. Tek kada imamo povjerenje, dobijamo hrabrost i snagu, i tek tada možemo pevazići poteškoće. Očekujem da će iduće godine i Kina i svijet biti u boljoj situaciji", kazao je.

Wen je, međutim, izjavio da je zabrinut za milijarde dolara iz deviznih rezervi koje je Kina pozajmila SAD-u kupovinom obveznica američke vlade.

Otvarajući zasjedanje parlamenta prije devet dana, Wen je izjavio da će ova godina biti najteža s kojom se Kina suočava u stoljeću.

Dva dana ranije zvanične brojke su pokazale da je kineski izvoz opao za više od čertvrtine u februaru u odnosu na isti period prošle godine, na 64,9 milijardi dolara, a uvoz ja opao za 24,1 posto na 60,1 milijardi dolara.

Na konferenciji za novinare u petak Wen je izjavio da program ekonomskih poticaja uključuje ulaganje 1,18 triliona juana (172 milijarde dolara) u potrošnju centralne vlade na poljima socijalne zaštite, tehnoloških inovacija, zaštite okoliša i infrastrukturnih projekata.

Kineska vlada je u novembru objavila program ekonomskih poticaja vrijedan ukupno 585 milijardi dolara. Wen je izjavio da vlada ima dovoljno "municije" da pokrene novu politiku ekonomskih poticaja u slučaju većih problema.

Vlada namjerava postići stopu godišnjeg rasta od osam posto i želi pojačati potrošnju i povećati potrošačke zahtjeve. Dopisnici tvrde kako Komunistička partija strahuje da će rast pasti ispod osam posto, što bi dovelo do socijalnih nemira i nestabilnosti.

Premijer Wen je izjavio da će tu ciljanu cifru rasta biti teško ostvariti, ali da je i to moguće. On je, međutim, također izrazio zabrinutost sigurnost ogromnih količina kineskih deviznih rezervi uloženih u američke dionice.

"Uložili smo ogromne kredite u Sjedinjene Države. Naravno da smo zabrinuti za sigurnost naših sredstava. Da budem iskren, i sam sam pomalo zabrinut", izjavio je Wen.

Skoro polovina od dva triliona dolara kineskih deviznih rezervi uloženo je u američke vrijednosne papire i ostale obveznice koje izdaje vlada, javila je novinska agencija Associated Press.

"Krajnje samo zainteresirani za razvoj američke ekonomije", kazao je Wen.