|

Kinezi zbog koronavirusa dezinficiraju novčanice i stavljaju ih u "karantin"

Kinezi zbog koronavirusa dezinficiraju novčanice i stavljaju ih u "karantin"
73
I. P.
16.2.2020. u 15:28
25
komentara
73

dijeljenja
Kinezi zbog koronavirusa dezinficiraju novčanice i stavljaju ih u "karantin" Ilustracija: Shutterstock
Kineske vlasti dezinficiraju novčanice i izoluju korištene primjerke u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa koji je do sada ubio više od 1.500 osoba.
Kako prenosi Guardian, banke koriste ultraljubičasto svjetlo i visoke temperature kako bi uništile moguće viruse na novčanicama valute juan. Nakon dezinfekcije, novčanice se stavljaju u izolaciju u trajanju do 14 dana, zavisno od lokacije i regije.

Kako je saopćila centralna banka, nakon "tretmana" novčanice se puštaju natrag u opticaj.

Kako bi se to desilo, Centralna banka je naredila da se novčanice postepeno povuku, a da se građanima umjesto njih izdaju nove. Kako se navodi, u Wuhan je ubrzigano oko četiri milijarde novih neinficiranih novčanica.

Koronavirus koji je do sada samo u Kini zarazio više od 66.000 osoba uzrokovao je nagli porast u javnoj higijeni kroz dezinfekciju i smanjenje fizičkog kontakta među ljudima.

Apoteke širom zemlje rasprodale su sredstva za čišćenje i hirurške maske samo nekoliko dana nakon što je grad Wuhan krajem januara stavljen u najveći karantin u historiji čovječanstva.

Uredi su opskrbljeni antiseptičnim maramicama i tekućinama, a pojedine kompanije za prevoz putnika svaki dan čiste svoje automobile u nadi da će tako usporiti širenje koronavirusa.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...