Promijenjen broj
270

Kinezi se predomislili: Broj umrlih u Wuhanu povećan za 1.300 osoba

I. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineske vlasti jutros su promijenile zvanični broj umrlih u gradu Wuhanu, svjetskom epicentru pandemije koronavirusa. Sa zvaničnih 2.579 broj se popeo na 3.869, odnosno veći je za 50 posto.

Broj je promijenjen nakon više sedmičnih nagađanja o tome da li kineske vlasti otkrivaju prave brojeve kada je riječ o zaraženima i umrlima od posljedica koronavirusa, a posebno s obzirom na to da mnoge razvijene države moraju da se nose s više od po 10.000 smrtnih slučajeva.

Zvanično objašnjenje je dodavanje u statistiku onih osoba koje su preminule, a koje nisu stigle potražiti medicinsku pomoć u zdravstvenim ustanovama. Također, promijenjeni broj opravdava se manjkom kvaliteta razmjene informacija s privatnim i privremenim bolnicama.

"Život i ljudi su prioritet. Svaki izgubljeni život nije samo bol za porodicu, već i cijeli grad. Želimo odaslati saosjećanje porodicama preminulih i našim drugovima medicinskim radnicima koji su se žrtvovali", stoji u saopćenju kineskih vlasti.

Promjena broja umrlih vjerovatno će izazvati još veće sumnje u zvanične brojeve koje Kina dostavlja Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Ukupan broj umrlih u provinciji Hubei sada iznosi 4.512.