{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kinezi pokušavaju bakterijama zaustaviti naftu

F
21.7.2010. u 21:00
0
6
Kinezi pokušavaju bakterijama zaustaviti naftu
0
Kinezi pokušavaju bakterijama zaustaviti naftu
Foto: AFP
Nakon pucanja naftovoda i požara u petak, Kina pokušava naftu koja istječe spriječiti da prodre u međunarodne vode pomoću 23 tone bakterija koje jedu naftu.
Pucanje naftovoda u kineskoj luci Dalian na Žutom moru uzrokovalo je naftnu mrlju na 60 kvadratnih kilometara morske površine i veliki požar koji se gasio 15 sati.

Prema službenim saopćenjima, eksploziju je uzrokovalo dodavanje pogrešnog katalizatora u sirovu naftu koju su istovarivali s jednog tankera, a eksplozija glavnog naftovoda oštetila i je i jedan manji naftovod.

Oko tisuću i po tona nafte izlilo se u Žuto more prije nego što je China National petroleum Corp. zatvorila naftni terminal i rafineriju u Dalianu.

Do utorka poslijepodne prikupljeno je oko 260 tona nafte, a napori čišćenja su pojačani kako nafta ne bi došla do međunarodnih voda.

U utorak se operaciji čišćenja priključilo više od 500 ribarskih brodova, a prema najnovijim vijestima u more će biti istovarene 23 tone genetski prilagođenih bakterija koje se hrane naftom da bi mrlja sirove nafte bila eliminirana,
javio je Večernji.hr.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: