Dalian
0

Kinezi pokušavaju bakterijama zaustaviti naftu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon pucanja naftovoda i požara u petak, Kina pokušava naftu koja istječe spriječiti da prodre u međunarodne vode pomoću 23 tone bakterija koje jedu naftu.

Pucanje naftovoda u kineskoj luci Dalian na Žutom moru uzrokovalo je naftnu mrlju na 60 kvadratnih kilometara morske površine i veliki požar koji se gasio 15 sati.

Prema službenim saopćenjima, eksploziju je uzrokovalo dodavanje pogrešnog katalizatora u sirovu naftu koju su istovarivali s jednog tankera, a eksplozija glavnog naftovoda oštetila i je i jedan manji naftovod.

Oko tisuću i po tona nafte izlilo se u Žuto more prije nego što je China National petroleum Corp. zatvorila naftni terminal i rafineriju u Dalianu.

Do utorka poslijepodne prikupljeno je oko 260 tona nafte, a napori čišćenja su pojačani kako nafta ne bi došla do međunarodnih voda.

U utorak se operaciji čišćenja priključilo više od 500 ribarskih brodova, a prema najnovijim vijestima u more će biti istovarene 23 tone genetski prilagođenih bakterija koje se hrane naftom da bi mrlja sirove nafte bila eliminirana, javio je Večernji.hr.