{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kinezi odgovaraju ekonomskim sredstvima

F
21.4.2008. u 10:01
0
0
Kinezi odgovaraju ekonomskim sredstvima
0
Kinezi odgovaraju ekonomskim sredstvima
Foto: Reuters
Inozemne kompanije u Kini u svome poslovanju sve više osjećaju negativne posljedice demonstracija koje su omele nošenje olimpijske baklje širom svijeta izvještava dopisnik Sunday Telegrapha iz Pekinga.
Patrioti u Kini su, napominje novinar britanskog lista, sada uzeli stvari u svoje ruke. Milijardu i tristo miliona Kineza, prije svega mladih, bijesnih zbog, kako smatraju, nepoštenoga i pristranog izvještavanja stranih medija o nedavnim nemirima na Tibetu, ujedinilo je snage u odbrani svog prava da budu domaćini Ljetnim olimpijskim igrama.

Po njihovom mišljenju, Kina je demonizirana na Zapadu i žele jasno odgovoriti na takav trend.

Na demonstracijama održanim tokom prošle sedmice protiv jedne francuske firme koja je navodno dala donacije Dalaj-lami, iako ona to poriče, učesnici protesta su, pjevajući kinesku himnu, pozivali na bojkot francuske robe i od francuske vlade tražili izvinjenje zbog načina na koji je olimpijska baklja dočekana u Parizu, a paljena je i francuska zastava.

Sve su snažniji pozivi da se bojkotiraju i brojne druge strane kompanije. Kinezi su, zaključuje pekinški dopisnik Sunday Telegrapha, shvatli da mogu uzvratiti udarac Zapadu koristeći svoju ekonomsku moć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: