Svijet
0

Kinezi odgovaraju ekonomskim sredstvima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Inozemne kompanije u Kini u svome poslovanju sve više osjećaju negativne posljedice demonstracija koje su omele nošenje olimpijske baklje širom svijeta izvještava dopisnik Sunday Telegrapha iz Pekinga.

Patrioti u Kini su, napominje novinar britanskog lista, sada uzeli stvari u svoje ruke. Milijardu i tristo miliona Kineza, prije svega mladih, bijesnih zbog, kako smatraju, nepoštenoga i pristranog izvještavanja stranih medija o nedavnim nemirima na Tibetu, ujedinilo je snage u odbrani svog prava da budu domaćini Ljetnim olimpijskim igrama.

Po njihovom mišljenju, Kina je demonizirana na Zapadu i žele jasno odgovoriti na takav trend.

Na demonstracijama održanim tokom prošle sedmice protiv jedne francuske firme koja je navodno dala donacije Dalaj-lami, iako ona to poriče, učesnici protesta su, pjevajući kinesku himnu, pozivali na bojkot francuske robe i od francuske vlade tražili izvinjenje zbog načina na koji je olimpijska baklja dočekana u Parizu, a paljena je i francuska zastava.

Sve su snažniji pozivi da se bojkotiraju i brojne druge strane kompanije. Kinezi su, zaključuje pekinški dopisnik Sunday Telegrapha, shvatli da mogu uzvratiti udarac Zapadu koristeći svoju ekonomsku moć.