Svijet
0

Kinezi kritikuju dogovor o američkom dugu

SRNA
Barack Obama
Barack Obama
Kineska državna televizija kritikovala je danas dogovor postignut u posljednji trenutak između predsjednika SAD Baracka Obame i Kongresa o podizanju najveće visine zaduženja države, nazivajući te pregovore “političkim spektaklom".

Obama je sinoć objavio da su vođe demokrata i republikanaca u Kongresu postigli dogovor koji omogućava državi da izbjegne bankrot poslije 2. avgusta.

Izvori iz Kongresa rekli su večeras da bi prijedlog zakona mogao biti stavljen na glasanje u Predstavničkom domu i Senatu do sutra.

“Riječ je prije o svojevrsnom političkom spektaklu, nego o dogovoru”, ocijenjeno je u programu kineske televizije. Kineski zvaničnici za sada nisu službeno reagovali na informaciju o dogovoru u Vašingtonu.

Sporazum, koji je Obama predstavio nakon mukotrpnih pregovora, predviđa podizanje granice zaduživanja za najmanje 2.100 milijardi dolara, na 14.300 milijardi dolara. 

Olakšanje koje je zavladalo nakon postignutog dogovora prvu je konkretnu posljedicu već imalo na tokijskoj berzi, koja je odmah ojačala za 1,7 posto. 

Prema podacima iz maja 2011. godine, Kina je najveći povjerilac SAD, pošto posjeduje oko 1.160 milijarda dolara obveznica američkog Ministarstva finansija.