Svijet
0

Kinezi dočekali godinu svinje

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U noći sa subote na nedjelju, uz veliki vatromet i mnoštvo petardi, 1,3 milijarde Kineza dočekalo je lunarnu Novu godinu - godinu svinje.

Eksplozije petardi kojim se tradicionalno tjeraju zli duhovi i pozdravlja dolazak nove godine potresale su Peking do ranih jutarnjih sati. Zbog ove tradicije kineske vlasti su pretprošle godine ukinule zabranu pirotehničkih sredstava koja je uvedena zbog sigurnosnih razloga i trajala 12 godina.

Prema riječima zvaničnika za ovaj doček upotrijebljena je rekordna količina petardi. Oko 400.000 policajaca i vatrogasaca osiguravali su red, ali i pored toga prijavljeno je 100 požara i 125 povrijeđenih. Za razliku od prošle godine, kada je 16 ljudi izgubilo život, ovogodišnja proslava je prošla bez fatalnih povreda.

Kineske vođe su iskoristile priliku da otputuju u udaljena siromašna područja, tako da je predsjednik Hu Jintao dočekao je godinu svinje u sjeverozapadnoj ruralnoj provinciji Gansu, jednoj od najsiromašnijih u zemlji.

Bolnice očekuju "baby boom" u godini svinje, koju smatraju najpovoljnijim znakom u kineskom zodijaku.
Iako za većinu kineza svinja predstavlja bogatstvo, i sreću, slike ružičastih prasića zabranjene su na državnoj televiziji zbog bojazni da bi mogle uvrijediti 20 miliona kineskih muslimana.