Svijet
0

Kineze će zakon obavezivati da posjećuju roditelje

SRNA
Kina razmatra uvođenje zakonske obaveze prema kojoj će građani morati da obilaze svoje ostarjele roditelje, prenijeli su danas državni mediji.

Prema nacrtu zakona, starije osobe moći će pred sudom da dobiju pravo na fizičku i mentalnu brigu od svoje djece.

Briga o roditeljima je jedna od tradicija kineske kulture, ali su migracije i pritisak na radnim mjestima doveli do slabljenja veza unutar porodica. 

Osim toga, Kina je suočena i sa problemom sve većag starenja stanovništva. Osmina Kineza je starija od 60 godina, a više od polovine ovih osoba žive same.

Višedecenijsko vođenje politike po kojoj žene imaju pravo da rode samo jedno dijete dovelo je do smanjenja broja radnika i sve više starijih osoba kojima treba njihova podrška.

Broj staračkih domova se povećava, ali su vlasti uznemirene nedavnim pričama o starijim osobama koje umiru bez ičijeg znanja same u svojim domovima.

Nova mjera predložena je kao amandman na Zakon o zaštiti prava i interesa starijih, koji je stupio na snagu 1996. godine.
Jedan advokat ocijenio je u izjavi državnim medijima da će biti teško sprovesti u praksu novu zakonsku obavezu, te da je bolje da se snage usmjere na moralno edukovanje stanovništva.