{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kinez tri mjeseca živio na aerodromu u Japanu

S
12.2.2010. u 17:00
0
1
Kinez tri mjeseca živio na aerodromu u Japanu
0
Kinez tri mjeseca živio na aerodromu u Japanu
Feng Zhenghu
Kineski aktivist i istaknuti borac za ljudska prava, Feng Zhenghu, živio je više od tri mjeseca u bescarinskoj zoni na aerodromu u Tokiju. Nakon niza bezuspješnih pokušaja da se vrati nazad u rodnu Kinu, danas mu je zahtjev i odobren, te se Zhenghu napokon vratio u svoj dom u Šangaju.
U novembru 2009. godine Zhenghu je krenuo na poslovni put u Japan, međutim kada se trebao vratiti kući Kina mu je zabranila ulaz u državu.

Zhenghu je živio baš kao u holivudskom hitu "Terminal". On se ulogorovao na ničijoj zemlji, između mjesta gdje dolaze putnici i pasoške kontrole na Terminalu japanskog aerodroma Narita, a preživljavao je od hrane koju su mu davali putnici.

Nekoliko puta je uspjevao da stigne do aerodroma u Šangaju, ali su ga kineske vlasti uvijek vraćale nazad u Japan.

Međutim, jučer je napokon dobio dozvolu i vratio se u Šangaj.

On je proglašen "nepoželjnim" zbog toga što je pomagao ljudima u Kini kojima je oduzeta imovina u pravnoj bici protiv vlade. Zbog toga je i nekoliko puta privođen.

Veliki broj osoba koje podržavaju rad kineskog borca za ljudska prava svakodnevno je putem Twittera izvještavalo o tome šta se dešava sa Zhenghuem. Kada je napokon dobio dozvolu za povratak kući, oni su načinili ogromne transparente s njegovim imenom i uputili se na aerodrom u Tokiju, međutim policija im je zabranila ulazak.

"Agenti su me upozorili da ne dolazim na aerodrom. Bilo je mnogo ljudi koji su željeli doći i dati podršku Zhenghu, ali su bili spriječeni“, kazao je Zhou Mingwen, jedan od deložiraih.

Prisilne deložacije i oduzimanje imovine izazvale su veliko negodovanje i buru u Kini, pogotovo nakon što su se tri osobe kojima je oduzeta imovina zapalile.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: