'Nepoželjan' u rodnoj zemlji
0

Kinez tri mjeseca živio na aerodromu u Japanu

Sarajevo-x.com
Feng Zhenghu
Feng Zhenghu
Kineski aktivist i istaknuti borac za ljudska prava, Feng Zhenghu, živio je više od tri mjeseca u bescarinskoj zoni na aerodromu u Tokiju. Nakon niza bezuspješnih pokušaja da se vrati nazad u rodnu Kinu, danas mu je zahtjev i odobren, te se Zhenghu napokon vratio u svoj dom u Šangaju.

U novembru 2009. godine Zhenghu je krenuo na poslovni put u Japan, međutim kada se trebao vratiti kući Kina mu je zabranila ulaz u državu.

Zhenghu je živio baš kao u holivudskom hitu "Terminal". On se ulogorovao na ničijoj zemlji, između mjesta gdje dolaze putnici i pasoške kontrole na Terminalu japanskog aerodroma Narita, a preživljavao je od hrane koju su mu davali putnici.

Nekoliko puta je uspjevao da stigne do aerodroma u Šangaju, ali su ga kineske vlasti uvijek vraćale nazad u Japan.

Međutim, jučer je napokon dobio dozvolu i vratio se u Šangaj.

On je proglašen "nepoželjnim" zbog toga što je pomagao ljudima u Kini kojima je oduzeta imovina u pravnoj bici protiv vlade. Zbog toga je i nekoliko puta privođen.

Veliki broj osoba koje podržavaju rad kineskog borca za ljudska prava svakodnevno je putem Twittera izvještavalo o tome šta se dešava sa Zhenghuem. Kada je napokon dobio dozvolu za povratak kući, oni su načinili ogromne transparente s njegovim imenom i uputili se na aerodrom u Tokiju, međutim policija im je zabranila ulazak.

"Agenti su me upozorili da ne dolazim na aerodrom. Bilo je mnogo ljudi koji su željeli doći i dati podršku Zhenghu, ali su bili spriječeni“, kazao je Zhou Mingwen, jedan od deložiraih.

Prisilne deložacije i oduzimanje imovine izazvale su veliko negodovanje i buru u Kini, pogotovo nakon što su se tri osobe kojima je oduzeta imovina zapalile.