Gradu Kunming u provinciji Yunnan
1

Kinez molotovljevim koktelima sprečava gradnju naselja

Klix.ba
Zou Mingcan, 70-godišnji Kinez, koji živi u gradu Kunming u provinciji Yunnan, već nekoliko mjeseci uspješno sprečava gradnju luksuznog kvarta u naselju u kojem i sam živi. Naoružao se ciglama i molotovljevim koktelima koje će, kako kaže, baciti na građevinare ukoliko se usude prići zgradi u kojoj živi.

Kada su prije više od godinu dana krenule u gradnju jednog od najluksuznijih naselja u Kini, građevinske firme nisu se nadale kako će im na put stati 70-godišnji Kinez. Prema riječima invesitora, riješili su sve sporove sa vlasnicima, ali nikako da se dogovore sa Mingcanom.

"Neće me istjerati odavde", kaže Mingcan, koji živi u jednosobnom stanu u zgradi koja je jedina preostala na tom području, a planirano je da bude srušena. Radnici koji su uposleni na gradilištu, svakog dana viđaju Zoua na šestom spratu u vojnom odjelu, sa ciglama i molotovljevim koktelima u rukama.

Kako bi mu se osvetili, investitori su uništili njegov automobil i ostavili ga ispred zgrade. Oni tvrde kako su Mingcana prije više od godinu dana upozorili da napusti stan, jer je cijelo područje planirano za izgradnju luksuznog naselja.