Svijet
1

Kinesko Žuto more postalo zeleno

Klix.ba
Najveći procvat algi ikada zabilježen u Kini pretvorio je Žuto more u zeleno, a najvjerovatnije je povezan sa agrikulturnim i industrijskim zagađenjem.

Gradske vlasti u Quingdau su, pomoću buldožera, uklonile čak 7.335 tona algi sa plaža, javlja Xinhua.

Ovaj fenomen postao je redovno godišnje dešavanje u ovoj oblasti tokom posljednjih šest godina. Ove godine alge su zahvatile površinu od gotovo 29 hiljada kvadratnih kilometara, što je dvostruko više od njihovog najvećeg procvata iz 2008. godine. Srećom, alge Enteromorpha prolifera nisu otrovne za ljude i životinje.

Međutim, zeleni pokrivač preko morske površine može znatno utjecati na ekosistem. Pokrivač blokira sunčevu svjetlost i izvlači kisik iz vode, što dovodi do gušenja morskih životinja.

Alge žive od hranjivih materija u morskoj vodi. Brenda Parker, sa Univerziteta u Cambridgeu, objašnjava kako se ovaj procvat može povezati sa industrijskim zagađenjem.

"Procvat algi obično slijedi nakon velikog otpuštanja fosfata i nitrata u vodu. Nedavni procvat ukazuje na dramatične promjene u ekosistemu, koje baš i nisu prirodne. To je indikator da je nešto poremećeno", kaže Parker.