Svijet
0

Kinesko "pravilo jednog djeteta“ u borbi protiv globalnog zagrijavanja

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kineske vlasti smatraju da je njihovo "pravilo jednog djeteta“ umnogome pomoglo u borbi protiv globalnog zagrijavanja. Naime, vlasti smatraju da su ovim pravilom spriječile rođenje 300 miliona beba što je ekvivalent broju stanovništva u SAD-u.

Iako su kineske vlasti uvjerene da kontrolom rađanja čine dobru stvar za planetu, delegati UN-a tvrde da ovo pravilo nailazi na dosta negodovanja pogotovo u strogo katoličkim krugovima.

"Stanovništvo je jedan od najbitnijih faktora za očuvanje stanovništva“, kazao je na konferenciji u Beču Yvo de Boer, šef UN-ovog Odjeljenja za klimatske promjene, a prenosi AP.

Tokom konferencije više puta su upućene žestoke kritike na adresu kineskih vlasti jer UN-ovi čelnici smatraju da Kina ne daje značajan doprinos u borbi protiv globalnog zagrijavanja s obzirom na nivo zagađenosti vazduha koji je zabilježen u toj zemlji.

Na ove konstatacije predstavnici kineskih vlasti odgovorili su kako je njihovo „pravilo jednog djeteta“ spriječilo rođenje još 300 miliona beba, a to je umnogome smanjilo intenzitet posljedica globalnog zagrijavanja.