Svijet
0

Kineski zvaničnik počinio samoubistvo zbog korupcije

FENA
Visokorangirani zvaničnik u sjevernom kineskom gradu Tianjin umro je u očiglednom pokušaju samoubistva u jeku istrage o navodnom uzimanju mita i tajnih sporazuma o prodaji nekretnina s najmanje trojicom zvaničnika u tom lučkom gradu u ekspanziji, javili su u petak honkonški mediji.

Song Pingshun, direktor savjetodavnmog komiteta nacionalnog parlamenta, pronađen je mrtav u srijedu nakon što je očigledno skočio s glavne gradske zgrade, javile su honkonške dnevne novine Ming Pao Daily News. On je bio u 61. godini života, prenosi AP.

Novine pišu da da je Song "bio pod istragom zbog ekonomskog kriminala".

Song je bio vodeći gradski predstavnik u kineskoj Narodnoj konsultativnoj konferenciji, vodećem savjetodavnom nekomunističkom tijelu parlamenta.

Do prošle godine on je bio sekretar utjecajnog gradskog Komiteta političkih nauka i prava, koje upravlja gradskim pravosuđem, policijom i tužilaštvom.

Tianjin, oko 100 km istočno od Pekinga, doživio je masovni gradilački bum u posljednjim godinama i bit će domaćin nekim događanjima na Olimpijskim igrama u 2008.

Korpucija među zvaničnicima duboko je ukorijenjena u Kini, a slučajevi da zvaničnici primaju protuusluge ili mito od kompanija koje podržava vlada su česti, posebno u kompanijama za razvoj i nekretnine.

Čovjek koji se predstavio samo po prezimenu, He, iz ureda za vanjske poslove gradske vlade Tianjina, izjavio je da ne zna ništa o navodnom samoubistvu.

"Da, čuli smo tu glasinu, ali nije bilo zvanične potvrde", izjavila je žena iz ureda tužioca Tianjina, koja je odbila da se predstavi.

Vodeći tužilac Tianjina, Li Baojin, prošle je godine smijenjen s položaja zbog "teškog kršenja discipline", a državni mediji su javili da je pod istragom zbog mita i pomaganja osiguravanja usluga za svoje ljubavnice od poslovnih ljudi iz domena nekretnina. Također se tvrdi da su još najmanje dvojica visokorangiranih zvaničnika pod istragom.