Odlamaju dio po dio iz podnožja
0

Kineski zid ozbiljno ugrožavaju legalni i nelegalni rudnici

FENA
Veliki Kineski zid postaje žrtva razvoja, jer legalni i nelegalni rudnici pomalo odlamaju dio po dio iz podnožja ovog kulturnog spomenika, upozoravaju konzervatori.

Proglašen jednim od Sedam svjetskih čuda, dugačak šest hiljada i 400 kilometara, Kineski se zid proteže kroz 11 provincija i godišnje privlači milione turista, uglavnom na obnovljene dijelove građevine u blizini Pekinga, prenosi Reuters.

No, dalje od turističkih staza, neki dijelovi pomalo propadaju. Oko 200 kilometara jugozapadno od Pekinga, u ruralnom okrugu Laiyuanu u provinciji Hebei, deseci malih rudnika ugrožavaju stabilnost višestoljetnog spomenika dok se u njima kopajući traga za bakrom, željeznom rudom, molibdenom i niklom, javlja kineska novinska agencija Xinhua.

Neki su rudnici iskopali i do sto metara ispod zida, no kako većina njih imaju dozvole za rad, ne postoji ništa što udruge za očuvanje kulturne baštine mogu učiniti, kaže Dong Yaohui, viši predsjedatelj Great Wall Societyja.

Dok god imaju dozvole, rudnici smiju iskopavati rude, no u procesu ne uzima u obzir činjenica kako su potrebne konzultacije o očuvanju spomenika. Svake godine odjel Kulturnog nasljeđa dobiva novac za popravak oštećenih dijelova zida, no ne može se spriječiti nastanak štete koju izaziva iskopavanje.

Novac je veliki problem u očuvanju kineskog zida, a Yaohui kaže kako nikog ne bi ništa koštalo kada bi se odredilo da se ne smije rudariti unutar određenog prostora od samog zida.

Ovo nije prvi put da je zid ugrožen. Za vrijeme sino-japanskog rata, od 1937. - 1945., bombardiranja su uništila velike dijelove zida, a u poslijeratnim stanovnici lokalnih sela krali su cigle kako bi izgradili ceste i obnovili svoje kuće.

Godine 2006. donesena je odredba kojom se zabranjuje vandalizam Kineskog zida, no ta se odredba u udaljenijim područjima ne provodi.

Stručnjaci kažu kako je više od 70 posto zida oštećeno, a samo dvadesetak posto u dobrom je stanju.

Mnogi okolni stanovnici svoju su zemlju prodali rudarima, a dokazi toga vidljivi su i po kamionima koji odvoze iskopanu zemlju. Sela su prazna, a ljudi se žale kako nije u redu da se iz sebične želje za zaradom uništi prastari svjetski spomenik kulture.