Svijet
0

Kineski vojnici špijunirali informatički sistem Pentagona

FENA
Kineski vojnici su u junu uspjeli da špijuniraju informatički sistem Pentagona, objavio je u utorak ekonomski dnevni list Financial Times pozivajući se na američke zvaničnike koji su željeli da ostani anonimni. Kina odbacuje ovu optužbu. Novine su međutim objavile da SAD podjednako informatički špijunira Kineze.

Dok Pentagon odbija da precizira ko su bili informatički špijuni koji su poremetili sistem koji koristi kabinet sekretara odbrane Roberta Gatesa, zvaničnici su izjavili za novine da su oni iz redova kineske Narodnooslobodilačke vojske (APL).

"APL je pokazao da je u stanju da izvodi napade kako bi neutralizirao naš sistem i da je sposoban da u konfliktnoj situaciji ponovo uđe u sistem i da ga poremeti u velikim razmjerama", izjavio je jedan američki zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Novine su objavile da i SAD podjednako informatički špijunira Kineze.

"Američki zvaničnici su kazali da je ovaj upad u sistem izazvao novu zabrinutost jer je Kina pokazala da može poremetiti sisteme u kritičnim momentima", objavio je Fianancial Times.

"To je ne samo neosnovano nego je i demonstriranje mentaliteta hladnog rata", izjavila je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu.

"Protiveći se povoljnom kontekstu za poboljšanje kinesko-američkih odnosa, neke osobe formuliraju ove neosnovane optužbe kako kineski vojnici napadaju mreže američkog ministarstva odbrane", kazala je ona.

Jedan glasnogovornik kineskog ministarstva odbrane je odbio da za agenciju AFP komentira ovu informaciju.

Sedmičnik der Spiegel je objavio prošle sedmice da je Njemačka vlada bila žrtva programa nazvanih "trojanski konji" koji potiče iz kineske vojske, ali nije identificirao svoj izvor.

Prošle sedmice, povodom posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Pekingu, kineski premijer Wen Jiabao je pokušavao da je uvjeravi kako je "zabrinut" zbog tih informacija.