Svijet
0

Kineski premijer u Auschwitzu odao počast žrtvama holokausta

FENA
Kineski premijer Wen Jiabao odao je u petak počast žrtvama holokausta na mjestu bivšeg logora Aushwitz-Birkenau koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata podigla nacistička Njemačka na jugu Poljske.

Posljednjeg "privatnog" dana posjete Poljskoj, Wen je posjetio Krakov, bivšu poljsku kraljevsku prijestolnicu. Otišao je zatim u Oswiecim, 80 kilometara udaljen od Krakova, da položi vijenac pred "zidom strijeljanih" u Auschwitzu, mjestu koje je simbol istrebljenja Židova.

Wen i delegacija pješke su prošli kroz kapiju na kojoj je čuveni tužni natpis "Arbeit macht frei" i posjetio muzej u Auschwitzu u kojem je izloženo ono što je ostalo od plinskih komora i peći za spaljivanje.

"Historija nas uči da se moramo suprotstaviti ratu, diskriminaciji i zločinima kako bi zaštitili slobodu, sigurnost, sreću i ljudsko dostojanstvo", kazao je on.

Kineski premijer je u četvrtak učestvovao u radu ekonomskog foruma koji je u Varšavi okupio 16 premijera iz centralne i istočne Evrope, 450 preduzeća iz regije i 300 iz Kine.