Svijet
0

Kineski predsjednik započeo posjetu Saudijskoj Arabiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kineski predsjednik Hu Jintao stigao je u utorak u posjetu u Rijad s ciljem da osigura snabdijevanje svoje zemlje naftom od prvog svjetskog izvoznika sirove nafte.

Hu se nalazi u pratnji veće zvanične delegacije, što je znak da Peking pridaje veliki značaj odnosima sa Saudijskom Arabijom, prvim isporučiocem sirove nafte i naftnih proizvoda Kini.

Nakon svoje trodnevne posjete, druge kineskoga predsjednika ovoj kraljevini, Hu odlazi u Mali, potom u Senegal, Tanzaniju i otok Mauricijus.

Prema kineskom ministarstvu vanjskih poslova, Peking nastoji da ojača svoje odnose s kraljevinom. "Saudijska Arabija najveći je isporučilac nafte Kini. Smatramo da ona svoju ulogu obavlja pravedno i težimo da konsolidiramo suradnju u tom domenu".

Razgovori kineskog predsjednika Hua i kralja Abdullaha bit će krunisani potpisivanjem čitavog niza sporazuma o suradnji u domenu trgovine i zdravstva, dok će kineski uvoz saudijskih naftnih proizvoda nastaviti da dominira u bilateralnim odnosima, smatra kineska ambasada.