Xi Jinping
0

Kineski predsjednik spreman i na upotrebu sile: Kina i Tajvan moraju biti ujedinjeni

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Xi Jinping pozvao je stanovnike Tajvana da prihvate činjenicu da je Tajvan dio Kine, ističući da će ovaj otok oponovo biti ujedinjen s Kinom.

Naglasio je da je Peking spreman, ako je potrebno, i na upotrebu sile kako bi se pobijedile separatističke snage na Tajvanu.

"Nezavisnost Tajvana može dovesti samo do mrtve tačke i duboke katastrofe na. Kina mora biti ujedinjena i tako će i biti", upozorio je Xi Jinping u svečanom govoru u Palači naroda u Pekingu.

Dodao je kako su obje strane bile dio kineske porodice i naglasio da nezavisnost Tajvana vodi u slijepu ulicu dok je ujedinjenje neizbježan uvjet za veliku obnovu kineskog naroda.

Naglasio je i da su odnosi Kine i Tajvana stvar unutrašnje politike Kine te da miješanje stranaca nije prihvatljivo. Zalažući se za napore prema mirnom ujedinjenju s Tajvanom upozorio je da će Kina, ukoliko bude potrebno, upotrijebiti silu.

"Želimo stvoriti širok prostor za mirno ujedinjenje, ali nećemo ostaviti nikakav prostor za bilo kakav oblik separatističkih aktivnosti", poručio je.

Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen je dan ranije rekla da se Kina mora suočiti s realnošću i poštivati želje 23 miliona ljudi i njihovo pravo na slobodu i demokratski izbor.

Kina i Tajvan imaju odvojeno upravljanje od 1949. godine. Peking smatra otok svojom pokrajinom i zalaže se za ujedinjenje, no Tajvan ne pokazuje nikakvu namjeru da dopusti Pekingu preuzmanje upravljanja.