Svijet
0

Kineski piloti zbog smoga vježbaju slijetanje naslijepo

Klix.ba
Smog na aerodromu u Pekingu (Foto: AFP)
Smog na aerodromu u Pekingu (Foto: AFP)
U Pekingu je smog toliko gust i tako čest da je kineska nacionalna avijacija primorana da svojim pilotima, pa čak i pilotima manjih komercijalnih aviolinija, preporuči da slijeću "naslijepo".

Na ovaj način se žele smanjiti odgađanja letova na Međunarodnom aerodromu u Pekingu, koji se suočava sa najčešćim slučajevima otkazivanja od svih 35 međunarodnih aerodroma.

Prema pisanju lista China Daily, od 1. januara od pilota, koji sa deset najprometnijih kineskih aerodroma putuju prema Pekingu, će biti zatraženo da letjelice spuštaju na zemlju koristeći sistem za slijetanje u uslovima vidljivosti do 400 metara.

Piloti velikih putničkih aviona međunarodnih avioprevoznika posjeduju ceftifikat kojim dokazuju da su u stanju sletjeti pri slaboj vidljivosti. Zbog toga je na njihovim linijama manje prolongiranja letova.

Dosad je 80 posto Spring Airlinesa, China Easterna i Juneyao Airlinesa prošlo ovaj trening, ali samo veći aerodromi, poput onih u Šangaju, Guangzhouu i Xianu, imaju opremu za navođenje pri "slijetanju naslijepo". Uz ovu tehnologiju, kako je kazao jedan pilot, moderni putnički avioni mogu sletjeti i sa nultom vidljivošću.

Kina nije jedina zemlja u kojoj zagađenje zraka pravi probleme u aviosaobraćaju. Cijeli koncept automatskog slijetanja osmišljen je zapravo u Engleskoj šezdesetih godina prošlog stoljeća.