Ren Zhiqiang
12

Kineski milijarder kritikovao predsjednika zbog korone pa osuđen na 18 godina zatvora

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
KIineski milijarder Ren Zhiqiang, koji je kritikovao predsjednika Xija Jinpinga zbog načina borbe s koronavirusom, završio je u zatvoru na 18 godina zbog korupcije.

Zhiqiang, penzionisani tajkun u oblasti nekretnina, koji ima bliske veze s visokim kineskim dužnosnicima, nestao je u martu nakon što je tog mjeseca navodno napisao oštar esej u kojem je kritikovao Xijev odgovor na epidemiju koronavirusa, piše CNN.

Kasnije je optužen za krivična djela povezana s korupcijom. Optužen je za pronevjeru, primanje mita i zloupotrebu položaja. Sud u Pekingu proglasio ga je krivim po višestrukim optužbama, uključujući pronevjeru 16,3 miliona dolara javnih sredstava, primanje mita i zloupotrebu položaja, što je prouzrokovalo gubitke u iznosu od 17,2 miliona dolara za državu.

Ren je osuđen na 18 godina zatvora i izrečena mu je novčana kazna od 620.000 američkih dolara.

Presuda i teška kazna Renu izgledaju kao poruka ostalim članovima kineske elite da se neće tolerisati nikakva javna kritika ili prkos predsjedniku Xiju u trenucima kada se Peking i dalje suočava s posljedicama pandemije.

Ren je često otvoreno kritikovao kinesku politiku, više nego što je inače dozvoljeno u autoritativnoj državi. Na kineskim društvenim mrežama prozvan je Topom, najviše zbog svoje iskrenosti i direktnosti u kritikama.

U martu je kritikovao kineski odgovor na pandemiju i odnos vlasti prema slobodi medija. U eseju objavljenom u martu Ren se obrušio na partijsko suzbijanje slobode medija i netrpeljivosti prema disidentima.

"Nisam vidio cara koji je tamo stajao pokazujući svoju novu odjeću, već klauna koji se svukao i insistirao na tome da i dalje bude car", navodno je Ren napisao u obraćanju 170.000 dužnosnika širom zemlje.