Ovo su primjeri
97

Kineski ljekari smatraju da njihove kolege u Evropi ponavljaju greške iz Wuhana

A. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Kako se širenje koronavirusa svakim danom povećava u zemljama Evrope, kineski ljekari smatraju da njihove kolege ponavljaju greške iz Wuhana koji se smatra centrom zaraze.

Kako piše Bloomberg, naveli su da je jedna od ključnih grešaka zapravo neadekvatna zaštita medicinskih radnika, što dovodi do visoke stope zaraze među ljekarima i medicinskim sestrama. Kao primjer su kineski ljekari naveli situaciju u Wuhanu gdje je na početku januara, kada se počeo širiti koronavirus u Kini, zaraženo hiljade zdravstvenih radnika dok su liječili pacijente. Od tog broja njih 46 je umrlo.

"Naše kolege u Evropi su svakodnevno izložene koronavirusu i obolijevaju od njega i ta situacija zapravo podsjeća na onu u Wuhanu. Također, još uvijek moramo zaštititi i svoje medicinsko osoblje", rekao je Wu Dong, profesor gastroenterologije u Univerzitetskoj bolnici Peking Union Medical.

Nabavka zaštitne opreme je nešto što dodatno komplikuje rad medicinskih radnika s obzirom na to da od Italije do SAD-a države prijavljuju manjak potrebnog materijala, dok s druge strane, broj zaraženih nadvladava njihove kapacitete. Također, zaraza koronavirusom je brzorastuća, a infekcija je moguća i preko očiju.

To je jedan od razloga zbog čega su bili zaraženi ljekari koji rade na odjelu Otorinolaringologije (uho, grlo, nos) u Univerzitetskoj bolnici Peking Union Medical u Wuhanu.

"Smatram da su se te kolege prije i u većoj mjeri zarazile za razliku od onih koji rade na drugim odjelima, jer su zaista bili u bliskom kontaktu s pacijentima i s organima koji su najveći prenosioci koronavirusa. Zbog toga je bitno obrazovanje kako bi ljekari shvatili na koji način da se ispravno zaštite", naveo je Du Bin, direktor jedinice za intenzivnu njegu u Univerzitetskoj bolnici Peking Union Medical.

Broj zaraženih koronavirusom je porastao na više od 183.000 na globalnom nivou i zabilježeno je više od 7.000 smrtnih slučajeva. Iako je epidemija u Kini značajno usporena i u utorak je zabilježen samo 21 novi slučaj zaraze, situacija postaje zabrinjavajuća u Evropi i SAD-u uzimajući u obzir da je najveći broj umrlih do sada zabilježen u Italiji koja je najviše pogođena ovim virusom od svih evropskih zemalja.

U Kini gdje sada stanovništvo oprezno nastavlja svakodnevne aktivnosti, smrt istaknutih ljekara tokom krize izazvala je veliki gnjev javnosti prema vladi zbog njihove reakcije. Naime, Li Wenliang (34) je među prvim ljekarima koji je preminuo od zaraze koronavirusom i njegova smrt je ostavila najsnažniji utisak s obzirom na to da je on u decembru, kada su bilježeni tek prvi slučajevi zaraze u Kini, bio najglasniji ukazujući na to da će nastupiti velika epidemija, međutim, u tom periodu ga je vlast "ušutkala".

Ljekari u Kini su naveli da je sve izvjesnije da je epidemiji koronavirusa u ovoj državi došao kraj, ali da i dalje svi trebaju biti oprezni. Sada pomažu i drugim zemljama koje su najviše pogođene koronavirusom. Prošle sedmice je u Italiju sletio kineski avion s medicinskim radnicima i oko 30 tona sanitetskog materijala.

"Svaka država se na svoj način bori sa situacijom u vezi s koronavirusom i ne smatramo da bi trebalo strogo slijediti primjere iz Kine. Međutim, potrebno je da budu maksimalno oprezni i da svi ozbiljno shvate ovu situaciju tako što će u skladu s njom mijenjati ponašanje i biti odgovorni", zaključio je Wu Dong, profesor gastroenterologije u Univerzitetskoj bolnici Peking Union Medical.