U zamjenu za novac
22

Kineski državljanin potpisao sporazum sa CIA-om i otkrivao vojne informacije

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kina je saopćila da je otkrila špijuna američke Centralne obavještajne agencije (CIA), kineskog državljanina koji je radio za vojno-industrijsku grupu i koji je dobio novac u SAD-u u zamjenu za osjetljive vojne informacije.

Ministarstvo državne sigurnosti je navelo da je 52-godišnjak po imenu Zeng poslan u Italiju na studije, gdje se sprijateljio sa agentom CIA-e stacioniranim u Ambasadi SAD-a u Rimu.

Zvaničnik ambasade uvjerio je Zenga da pruži osjetljive informacije o kineskoj vojsci u zamjenu za novac i pomoć njemu i njegovoj porodici da se presele u Sjedinjene Američke Države, navodi ministarstvo u saopćenju objavljenom na internetu.

Utvrđeno je da je Zeng potpisao špijunski sporazum sa SAD-om i prošao obuku prije nego što se vratio u Kinu za obavljanje špijunskih aktivnosti, izvijestila je kineska državna televizija CCTV.

CCTV je saopćio da su protiv Zenga poduzete "prinudne mjere", ali nije navedeno više detalja. Američko-kineski odnosi su se pogoršali posljednjih godina zbog niza pitanja, uključujući nacionalnu sigurnost.

Kina je prošlog mjeseca uvela zakon protiv špijunaže koji zabranjuje prijenos bilo kakvih informacija u vezi s nacionalnom sigurnošću i interesima.