Proveo decenije u zatvoru
0

Kineski disident Li Wangyang pronađen mrtav u bolnici

FENA
Vodeći kineski disident Li Wangyang, koji je proveo dvije decenije u zatvoru, navodno se objesio u bolnici, godinu dana prije puštanja na slobodu, saopćila je njegova porodica. Li (62) pronađen je kako visi s prozora u bolničkoj sobi u Shaoyangu, u centralnom dijelu Kine.

Oko vrata je imao bijeli povez, koji je bio pričvršćen za rešetku na prozoru, rekao je Lijev zet Jao Baoji, koji je danas vidio tijelo osuđenika u mrtvačnici bolnice.

Policija smatra da je u pitanju samoubistvo, rekao je Jao, koji je izrazio sumnju u tu mogućnost, jer, kako je primijetio, aktivist nikada nije spominjao tu ideju uprkos tome što je 20 godina bio u zatvoru i što je bio teško bolestan, prenijele su agencije.

"Li je bio čovjek snažnog uma i duha", kazao je Jao.

Predstavnici bolnice rekli su Agenciji France Presse da uzrok smrti još nije utvrđen.

Li je, poslije protesta 1989. godine na trgu Tiananmen, bio osuđen na 22 godine zatvora - 13 zbog "kontrarevolucionarnih zločina" i 10 zbog "podsticanja subverzije".

"Ne možemo isključiti mogućnost da su ga čuvari koji su ga nadzirali u bolnici mučili do smrti i onda lažirali samoubistvo", naveo je u saopćenju Informativni centar za ljudska prava i demokratiju u Kini, sa sjedištem u Hong Kongu, prenio je Tanjug.