Svijet
0

Kineske prostitutke žele legalizaciju najstarijeg zanata

Sarajevo-x.com
Ye Haiyan
Ye Haiyan
Nekoliko dana nakon što je kineska policija zabranila "parade srama" kao metodu kažnjavanja ilegalne prostitucije, uhapšena je prostitutka Ye Haiyan zbog organizovanja prvog mitinga uposlenika u seks-industriji.

Ye je samohrana majka iz provincije Hubei. Policija ju je uhapsila u nedjelju zbog organizovanja prvog kineskog mitinga radnika u seks-industriji koji su nosili parole, skupljali potpise za legalizaciju prostitucije te pozivali na prestanak progona. U pritvoru je bila tri dana.

Ye Hayan kaže da bi zakon trebao zaštiti njihova prava, što se odnosi na zaštitu zdravlja i zaštitu od trgovine ljudima i korupcije.

"Bordeli nisu jeftina mjesta. Mušterije su obično bogate i često potroše mnogo novca. Postavlja se pitanje odakle taj novac dolazi. Kada bi se prostitucija legalizovala, sve bi bilo transparentno", izjavila je Ye Hayan za "The Guardian".

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da Kina ima oko četiri miliona radnika u ovoj oblasti, ali drugi izvori tvrde da je broj mnogo veći, jer mnogi hoteli, wellness centri i barovi tajno organizuju prostituciju. Hotel Hilton u Chongqingu je u junu ove godine zatvoren na nekoliko dana nakon što je policija pretresla podrume ovog objekta.

Kineska policija je poznata po ponižavanju prostitutki jer žele odvratiti ljude od prostitucije. Zbog toga su organizovali "parade srama" koje je zabranilo Ministarstvo javne sigurnosti nakon što su jednu prostitutku vezali i bosonogu vukli ulicama grada Donguana, u provinciji Guangdong.