Svijet
0

Kineske oblasne vlasti ubile 50.000 pasa

FENA
Oblasne vlasti u jugozapadnoj Kini ubile su 50.000 pasa u vladinoj kampanji koja je naređena nakon što je troje ljudi umrlo od bjesnila, javili su u utorak državni mediji.

U petodnevnom masakru oblasti Mouding pokrajine Yunan pošteđeni su samo vojni stražarski psi i policijski psi, javile su novine Shangai Daily pozivajući se na lokalne medije.

Psi su odvođeni od vlasnika i premlaćivani su na licu mjesta, pišu novine. Ostali timovi ubica ulazili su noću u sela, stvarali buku kako bi namamili pse da im priđu i potom bi ih premlaćivali do smrti, prenosi AP.

Vlasnicima je ponuđeno 63 centa po životinji prije nego što su poslani timovi za ubistva, navodi se u novinskom izvještaju.

O masakru se naširoko raspravljalo na Internetu, pri čemu su pravni stručnjaci i aktivisti za prava životinja kritikovali kampanju kao okrutnu i hladnokrvnu. Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je kako bi se veći akcent trebao staviti na prevenciju.

"Ubistva ovih pasa pokazuju kako ti vladini zvaničnici nisu uradili svoj primarni zadatak da zaštite ljude od bjesnila", navodi Legal Daily, novina kojom upravlja Komitet za politiku i zakon centralne vlade, u svom uvodniku u online izdanju.

Francette Dusan, stručnjakinja WHO-a za bolesti koje se prenose sa životnija na ljude, izjavila je kako efikanska kontrola bjesnila zahtijeva koordinirane napore između agencija za ljudsko i životinjsko zdravlje i vlasti.

"To do danas nije provedeno efikasno u Kini jer većinu kontroliranih napora čini isključivo pokolj pasa", izjavila je Dusan.

Shangai Daily javio je da je 360 od 200.000 stanovnika oblasti Mouding doživjelo ugrize pasa u ovoj godini. Među žrtvama bjesnila je i četverogodišnja djevojčica, navode novine.

"U cilju zadržavanja ove užasne bolesti daleko od ljudi, mi smo odlučili da ubijemo pse", navela je zvanična novinska agencija Xinhua riječi Li Haiba, portparola oblasne vlade.

Pozivi oblasnoj vladi u utorak ostali su bez odgovora.

Kina je posljednjih godina zabilježila veliki porast broja slučajeva bjesnila, s 2.651 izviještenom smrću od bolesti u 2004., posljednjoj godini za koju su podaci bili dostupni, sudeći po Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Eksperti povezuju porast takvih slučajeva s porastom broja vlasnika pasa, posebno u ruralnim područjima gdje oko 70 posto domaćinstava drži pse. Samo oko tri posto kineskih pasa vakcinisano je protiv bjesnila, sudeći po Centru. Pristup odgovarajućem tretmanu je ograničen, posebno u unutrašnjosti zemlje.