{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kineske novine obrušile se na Spielberga zbog Darfura

F
20.2.2008. u 12:02
0
0
Kineske novine obrušile se na Spielberga zbog Darfura
0
Kineske novine obrušile se na Spielberga zbog Darfura
Vodeće kineske državne novine u srijedu su se obrušile na holivudskog režisera Stevena Spielberga oko odustajanja u organizaciji Olimpijskih igara u Pekingu zbog Darfura, tvrdeći kako "djetinjasta" politika taštine leži iza zapadnih kritika kineske politike.
Kineska uloga u Sudanu našla se pod oštrim kritikama prošle sedmice kada je Spielberg odustao od položaja umjetničkog savjetnika Igara u 2008., tvrdeći kako Kina nije učinila dovoljno na vršenju pritiska na vladu u Kartumu da uvede mir u Darfuru.

Kineski zvaničnici tada su izražavali razočarenje stavom režisera koji je dobio Oskara.

Prekomorsko izdsanje Narodnog dnevnika, zvaničnih novina Komunističke partije, u srijedu je, međutim, oštro kritikovalo američkog režisera, prenosi Reuters.

"Izvjesni zapadni režiser veoma je naivan i pojavio se u javnosti s izjavom koja prkosi zdravom razumu. Možda je riječ o posebnom temperamentu holivudskih lličnosti", navodi se u komentaru u nepogrešivoj aluziji na Spielberga.

"Darfurski problem nije stvorila Kina i ni na koji način nije povezan s kineskom politikom u Africi. Povezivati darfurski problem s pekinškom olimpijadom je nepošteno", pišu novine.

Verbalni napad također je uslijedio u vrijeme kada vlada u Pekingu nastoji da se više angažira oko Darfura, pokušavajući da ublaži kritike koje bi mogle umrljati Olimpijadu, koja počinje u augustu.

Vlada želi iskoristiti Igre za pokazivanje svog ekonomskog uspjeha.

Premijer Wen Jiabao izjavio je u utorak kako njegova zemlja insistira na miru u nemirnoj sudanskoj regiji, a Kina je također objavila da će njen posrednik za Darfur Liu Guijin otputovati u Britaniju i u Sudan u narednim danima.

"Spremni smo da zajedno s Britanijom ulažemo neprekidne napore na primjerenom rješenju darfurskog pitanja", poručio je Wen britanskom premijeru Gordonu Brownu.

Državne novine bile su manje uglađene.

One pišu da su zapadni aktivisti i mediji izvrnuli kinesku ulogu u Sudanu radi vlastitih ciljeva.

"Oni kažu da rade za narod Darfura, ali u stvari oni rade za vlastiti interes. Vršenje pritiska na Kinu donosi im politički kapital", navodi se u novinskom komentaru. Novine su također nazvale zapadno izvještavanje o kontroverzi sa Spielbergom "infantilnim i smiješnim".

Kina je vodeći kupac nafte i snabdjevač oružjem Sudana, a kritičari optužuju Peking kako pruža diplomatsko pokriće Kartumu da ometa međunarodne napore na slanju mirovnih snaga u Darfur.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu izjavio je u utorak da su strpljivi pregovori, međutim, jedini put na rješenju sukoba, za koji eksperti ocjenjuju da je odnio 200.000 ljudskih života i raselio je više od 2,5 miliiona ljudi iz njihovih kuća. Vlada u Kartumu tvrdi da je u sukobu poginulo 9.000 ljudi.

Novine pišu da bi "održavanje dobre Olimpijade bilo najjači kontranapad" kritičarima Kine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: