Intenziviran "lov"
0

Kineska vojska "mami" velikim svotama novca bivše britanske pilote

B.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši britanski vojni piloti "namamljeni" su u Kinu velikim svotama novca kako bi prenijeli svoju stručnost kineskoj vojsci. Smatra se da je do 30 bivših britanskih vojnih pilota otišlo obučavati pripadnike kineske vojske.

Britansko ministarstvo odbrane je izdalo obavještenje kako bi upozorilo bivše vojne pilote da ne rade za kinesku vojsku. Pokušaji "lova" na pilote su u toku i nedavno su se intenzivirali.

Glasnogovornik Ministarstva obrane rekao je da obuka i regrutiranje pilota ne krši niti jedan važeći britanski zakon, ali zvaničnici u UK-u i drugim zapadnim zemljama pokušavaju to spriječiti.

"To je unosan paket koji se nudi pilotima. Novac je snažan motiv", rekao je jedan zapadni zvaničnik". Smatra se da neki od paketa vrijede čak 237.911 funti (536,469 KM).

Penzionisani britanski piloti koriste se kao pomoć u razumijevanju načina na koji zapadni avioni i piloti djeluju, što su informacije koje bi mogle biti vitalne u slučaju bilo kakvog sukoba, poput onog na Tajvanu.

Piloti imaju iskustva s brzim mlažnjacima i helikopterima i dolaze iz svih odjela vojske, a ne samo iz Kraljevske ratne avijacije. Letjeli su na Typhoonima, Jaguarima, Harrierima i Tornadima.

Pretpostavlja se da piloti F-35 nisu uključeni, iako se smatra da je Kina zainteresirana za njih. Većina pilota je u kasnim 50-ima i napustili su vojsku prije nekoliko godina. Na meti su i piloti drugih savezničkih zemalja.