|

"Kineska vojna moć izvor je međunarodne zabrinutosti"

"Kineska vojna moć izvor je međunarodne zabrinutosti"
0
F
FENA
17.12.2010. u 11:31
2
komentara
0

dijeljenja
"Kineska vojna moć izvor je međunarodne zabrinutosti" Foto: AFP
Kineska vojna moć predstavlja izvor "zabrinutosti" za istočnu Aziju i međunarodnu zajednicu, ocijenila je japanska vlada u dokumentu o svojoj odbrambenoj strategiji za narednih deset godina koji je usvojen u petak.
U izvještaju se također navodi da je Sjeverna Koreja, glavni neprijatelj Japana, "ozbiljan faktor nestabilnosti".

Odbrana arhipelaga će sada dati prednost nadziranju središnjih otoka u blizini Kine, umjesto da se nastavi fokusirati na eventualnu rusku prijetnju naslijeđenu iz strategije koja je važila za vrijeme hladnog rata.

"Kina ubrzano modernizira svoju vojsku i intenzivira aktivnosti u vodama koje graniče s njenim teritorijem", ističu japanske vlasti u ovom strateškom dokumentu koji je u petak usvojila vlada lijevog centra premijera Naoto Kana.

"Uz nedostatak transparentnosti Kine kad se radi o vojnim i sigurnosnim pitanjima, ta tendencija je izvor zabrinutosti za regiju i međunarodnu zajednicu", navodi se u izvještaju, prenosi AFP.

Japan i Kina su ove jeseni prošli kroz najteži diplomatski period u posljednjih nekoliko godina, nakon što se jedan kineski ribarski brod sudario s dva broda japanskih graničara blizu otočića koje kontrolira Tokio, a na koje pravo polaže Peking.

"Izjave Japana o kineskoj vojnoj moći koja je 'izvor zabrinutosti' su neodgovorne, jer Kina ne želi nikome prijetiti. Nijedna zemlja nema pravo da se imenuje predstavnikom međunarodne zajednice ni da daje neodgovorne komentare o razvoju Kine", izjavila je u petak glasnogovornica kineske diplomatije Jiang Yu.

Ona je dodala kako Kina nastavlja da slijedi put miroljubivog razvoja, te da je njena politika nacionalne odbrane defanzivna.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...