Svijet
0

Kineska policija uhapsila 16 tibetanskih monaha

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kineska policija uhapsila je 16 tibetanskih budističkih monaha koji su navodno bili umiješani u niz bombaških napada nakon nemira koji su preplavili tu himalajsku regiju ovoga proljeća, javili su u četvrtak državni mediji.

Djelujući u tri odvojene grupe, monasi iz istočne tibetanske oblasti Mangkam pokušali su raznijeti trafo stanicu, policijsku stanicu, skladište s gorivom i privatnu kuću, javila je novinska agencija Xinhua. Agencija je javila da su neki od bombaških napada propali, dok su ostali očigledno uspjeli. Nije bilo vijesti o povrijeđenima, prenosi AP.

U vijesti se navodi da su se napadi desili početkom aprila i da su monasi uhapšeni 12. i 13. maja. Svi su priznali da su učestvovali u pokušajima napada tokom policijskog ispitivanja, a za trojicom navodnih saučesnika još se traga, javila je Xinhua.

Nikakav razlog nije pružen za odgodu objavljivanja hapšenja i nisu spomenuti drugi dokazi protiv monaha. Kineska policija oslanja se na priznanja u rješavanju slučajeva, u praksi koja se krivi za rašireno navodno korištenje mučenja kako bi se iznudilo priznanje osumnjičenih.

Policija je saopćila da su monasi slušali strane radiostanice i da su djelovali na separatističkoj propagandi koju provodi "klika Dalaj-lame", što je termin koji kineske vlasti koriste za tibetanskog duhovnog vođu u egzilu i njegove pristalice.

Te tvrdnje podudaraju se s kineskim optužbama da su snage u egzilu orkestrirale nizove ponekad nasilnih antivladinih protesta koji su izbili 14 marta u tibetanskoj prijestonici Lhasi da bi se proširili na područja širom zapadne Kine nastanjena Tibetancima.

Kina tvrdi da su protesti dio nasilne kampanje Dalaj-lame i njegovih pristalica na svrgavanju kineske vladavine u Tibetu i sabotiranja pekinške Olimpijade u augustu. Ona tvrdi da su se navodni bombaški napadi desili sedmicama kasnije nakon što je preplavila tu regiju svojim snagama sigurnosti.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Qin Gang izjavio je u četvrtak da nema nikakvih detalja o tom slučaju.

Policijski zvaničnik Ma Dingjun u Changduu, prijestonici regije koja uključuje Mangkam, potvrdio je tri odvojena bombaška slučaja, ali nije mogao potvrditi broj uhapšenih ljudi.