Svijet
0

Kineska mornarica u borbi protiv pirata

FENA
Brodovi kineske mornarice pridružit će se akciji pod vodstvom Ujedinjenih nacija u borbi protiv pirata kod obale Somalije, javili su u srijedu državni mediji.

"Kina će imati značajnu mirovnu operaciju", navele su zvanične novine China Daily riječi neimenovanoga vojnog izvora, prenosi DPA.

Ministarstvo vanjskih poslova citiralo je riječi zamjenika ministra Hu Yafeija na sastanku Vijeća sihgurnosti UN-a u utorak u New Yorku da Kina "aktivno razmatra" razmještaj svoje mornarice u regiji Adenskog zaliva.

Novine su, međutim, javile da je mornarica već organizirala flotu i navele riječi kineskog novinara za koga se očekuje da će pratiti misiju koja će trajati najmanje tri mjeseca.

Mohammed Awil, somalski ambasador u Kini, izjavio je da njegova zemlja želi vidjeti brodove kineske mornarice u okviru kratkoročne međunarodne misije protiv piratstva.

"Nadamo se da će se Kina pridružiti naporima međunarodne zajednice u podršci somalskoj vladi", izjavio je Awil novinama.

Somalski ambasador kazao je kako se nada da će međunarodne patrole biti kratkoročna mjera.

"Međunarodna zajednica trebala bi pomoći našoj vladi da stvori somalsku mornaricu, i tada će naša mornarica preuzeti odgovornost za patroliranje somalskim vodama", navode novine njegove riječi.