Blokirao vrijedne projekte izgradnje
1

Kineska firma tuži Baracka Obamu

Klix.ba
Barack Obama (Foto: Anadolija)
Barack Obama (Foto: Anadolija)
Jedna kineska firma tuži predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obamu zbog toga što je blokirao izgradnju vjetrofarmi. Obama je izgradnju blokirao zbog prijetnje nacionalnoj sigurnosti.

Ralls Corp, privatna firma, je ranije ove godine dobila projekte za izgradnju četiri vjetrofarme u blizini američkih pomorskih postrojenja u Oregonu. Međutim, Obama je prošle sedmice naredio blokiranje dogovora. U tužbi se navodi da je Vlada SAD-a prekoračila svoje ovlasti.

Ovo je prvi slučaj u posljednje 22 godine u kojem Američka vlada blokira strane investicije. Ovaj potez je prisilio Ralls Corp da povuče svoj novac iz projekata koji su se trebali graditi u blizini zone sa zabranom prelijetanja, koju koristi postrojenje za testiranje pomorskih oružanih sistema.

U tužbi koju je u ponedjeljak podnio Ralls Corp stoji da je predsjednik SAD-a donio odluku na nelegalan i neovlašten način, prenosi BBC.

Iz firme, koja je u vlasništvu dvojice Kineza, je rečeno da Obama nije poštovao iste zakone koje poštuje Ralls Corp. Sudski dokumenti su dostupni javnosti od utorka.

"Postoje vjerodostojni dokazi zbog kojih vjerujemo da bi korporacija Ralls mogla uraditi nešto što bi štetilo nacionalnoj sigurnosti SAD-a", rečeno je iz Bijele kuće.

Međutim, iz korporacije tvrde da Obama nije predstavio nikakve dokaze koji potvrđuju njegove navode.

Američka armija je navela da u bazi u Oregonu testira bespilotne letjelice i drugu opremu za elektroničko ratovanje. Letjelice lete na visinama manjim od 60 metara pri brzini od 500 kilometara na sat.