{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kina želi poboljšati odnose s Vatikanom

F
FENA
8.5.2008. u 15:03
0
0
Kina želi poboljšati odnose s Vatikanom
0
Kina želi poboljšati odnose s Vatikanom
Kina je u četvrtak izrazila želju da poboljša svoje odnose s Vatikanom, nakon komentara pape Benedikta XVI o Olimpijskim igrama u Pekingu koje on naziva "događajem od velike važnosti za cijelo čovječanstvo".
"Kina je spremna da poboljša svoje odnose s Vatikanom i uložit će napore u tom pravcu", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Qin Gang, javio je AFP.

Nakon koncerta kineskog filharmonijskog orkestra održanog u srijedu u Vatikanu u čast pape Benedikta XVI, papa je "uputio pozdrave svim stanovnicima Kine koji se spremaju da naredne olimpijske igre budu događaj od velike važnosti za cijelo čovječanstvo".

U četvrtak je kineski glasnogovornik podsjetio da je njegova zemlja spremna nastaviti dijalog "na temelju osnovnih principa".

Prije uspostavljanja diplomatskih odnosa prekinutih 1951. godine, Peking zahtijeva prekid odnosa između Vatikana i Tajvana i mogućnost da imenuje članove klera.

Prvi zahtjev je Vatikan u principu prihvatio, a drugi predstavlja neprihvatljiv uvjet.

Prekid između Kine i Vatikana se zaoštrio 1957. godine, kada su vlasti u Pekingu osnovale "patriotsku" Katoličku crkvu, nezavisnu od pape i izazvale razdvajanje vjernika i klera.

Uspostavljanjem odnosa Peking želi popraviti svoju sliku u inozemstvu, a Vatikan okupiti nekoliko miliona kineskih katolika pod autoritet pape i dobiti više slobode za crkvu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: