|

Kina želi dublje vojne veze sa Sjevernom Korejom

Kina želi dublje vojne veze sa Sjevernom Korejom
0
F
FENA
24.11.2009. u 19:07
5
komentara
0

dijeljenja
Kina želi dublje vojne veze sa Sjevernom Korejom Foto: Reuters
Kina i Sjeverna Koreja treba da prodube vojne veze, izjavio je u utorak kineski ministar odbrane Liang Guangli, podsjećajući da burne međunarodne promjene nikad nisu oslabile spone koje vežu dvije susjedne zemlje.
Kineski ministar, koji je od nedjelje u petodnevnoj posjeti Sjevernoj Koreji, izjavio je svome sjevernokorejskom kolegi Kim Yong-Chunu da su vojne veze dviju zemalja "važan dio" njihovih bilateralnih odnosa, prenijela je Xinhua.

"Kina i Sjeverna Koreja su uspostavile odnose prije 60 godina i usprkos burnim međunarodnim promjenama tradicionalno prijateljstvo među nama se uvijek razvijalo", izjavio je Liang.

"U novim uvjetima Kina je spremna za tješnje vojne kontakte sa Sjevernom Korejom jačanjem razmjene i suradnje", dodao je Liang.

Kim Yong-Chun je ocijenio da su se prijateljski odnosi suradnje NDR Koreje i Kine, koje je uspostavila stara generacija rukovodilaca dviju zemalja, razvili i ojačali u novom dobu.

NDR Koreja će raditi s Kinom na poboljšanju odnosa dviju zemalja i njihovih oružanih snaga, dodao je Kim Yong-Chun.

Kina je bila ključni zaštitnik Sjevera tokom Korejskog rata 1950.–1957. godine i ostaje najveći dobavljač hrane i nafte za Sjevernu Koreju.

Nakon posjete kineskog premijera Wena Jiabaoa Sjevernoj Koreji početkom oktobra, nova posjeta ministra odbrane je još jedan znak da Peking želi ojačati bilateralne veze s Pyongyangom, usprkos međunarodnim sankcijama protiv razvoja sjevernokorejskoga nuklearnog naoružanja, naveo je Reuters.

Kineski predsjednik Hu Jintao je pozvao sjevernokorejskog lidera Kim Jong-ila da posjeti Kinu.

Peking se protivi sjevernokorejskim ambicijama u vezi s nuklearnim naoružanjem. Sjeverna Koreja je u maju izvela drugu nuklearnu probu. Peking je odgovorio podrškom sankcijama protiv Sjeverne Koreje koje je usvojilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Liang je "ponovio principe i stavove kineske vlade o pitanjima koja se odnose na Korejski poluotok", prenijela je Xinhua, ne spominjući izravno nuklearni program.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...