Kina zabrinuta zbog širenja side

F
FENA
1.12.2009. u 10:45
0
1
Kina zabrinuta zbog širenja side
0
Kina zabrinuta zbog širenja side Foto: AP
Kina je u utorak povodom Svjetskog dana borbe protiv side izrazila zabrinutost zbog širenja side među homoseksualcima i pozvala zdravstvene vlasti da pojačaju prevenciju na cijelom teritoriju.
Saopćenje ministarstva zdravlja je objavljeno dan nakon apela koji je Kinezima uputio predsjednik Hu Jintao u govoru koji su prenosili svi veliki mediji, u kojem je insistirao da se ne progone seropozitivni i oboljeli od side.

"Seksualni odnosi su i dalje glavni prijenosnik virusa, a ritam kojim se povećava zaraza jasno napreduje", alarmiralo je ministarstvo.

"Radi se o novoj situaciji kojoj moramo posvetiti pažnju", saopćilo je ministarstvo koje je prethodno procijenilo da ima 20 miliona osoba u muškoj homoseksualnoj zajednici.

Prvi koji su oboljeli od side u Kini bili su narkomani koji su se drogirali intravenozno, a zatim etničke manjine, prostitutke i osobe koje su dobile transfuziju zaražene krvi.

Posljednjih godina sida je "pogodila još više ljudi, a načini prenošenja su se sve više mijenjali", navodi se u saopćenju.

Krajem oktobra Kina je imala među svojih 1,3 milijarde stanovnika 319.877 zaraženih osoba, od kojih je 48.000 zaraženo virsom od početka ove godine. Sida je usmrtila oko 50.000 u zemlji, saopćilo je ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je ocijenilo da bi oko 740.000 Kineza moglo da bude zaraženo i izrazilo žaljenje što je većina zaraženih i oboljelih diskriminirana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: