Važan potez
45

Kina zabranila prodaju divljih životinja zbog straha od koronavirusa

A. B.
Ilustracija Shutterstock
Ilustracija Shutterstock
Kinesko ministarstvo zdravstva objavilo je da je sposobnost širenja koronavirusa sve veća i da se očekuje da će se broj zaraženih povećavati. Također, Kina je objavila da je uvedena zabrana prodaje divljih životinja na svim tržnicama, restoranima i internetskim platformama.

Kako piše Washington Post, kineske tržnice smatraju se inkubatorima virusa koji s divljih životinja prelaze na ljude. Zmije, paunovi, krokodili i druge vrste prodaju se na njima.

Kako se navodi, zabrana će biti na snazi dok se širenje koronavirusa ne zaustavi, a vlasti su obećale i jače kontrole i inspekcije nad trgovinom divljih životinja. Građane su zamolili da se strpe i klone takve ishrane koja je u Kini dio tradicije.

Eksperti smatraju da Kina plaća visoku cijenu zbog manjka implementacije znanja koje je stekla tokom epidemije SARS-a, a to je da su tržnice s velikim brojem divljih životinja izuzetno opasne kada je riječ o sposobnosti životinjskih virusa da mutiraju i pređu na čovjeka.

Nacionalni ministar zdravstva Ma Xiaowei je na konferenciji za novinare rekao kako su znanja o koronavirusu ograničena i da se njim mogu zaraziti i druge osobe tokom inkubacije. Trenutno je više od 2.700 osoba širom svijeta zaraženo, a 80 osoba je preminulo.

Prema njegovim riječima, inkubacija traje od jednog do 14 dana, a virus može zaraziti druge i tokom tog perioda, što nije bio slučaj sa SARS-om koji je također uzrokovan koronavirusom koji je krenuo iz Kine i ubio gotovo 800 osoba širom svijeta tokom 2002. i 2003. godine.

Virus, za koji se vjeruje da se proširio prošle godine s tržnice morske hrane u gradu Wuhanu u središtu Kine, gdje se ilegalno prodaju divlje životinje, proširio se na druge kineske gradove, među kojima su i Peking i Šangaj te na druge države poput SAD-a, Tajlanda, Južne Koreje, Japana, Australije, Francuske i Kanade.

Svjetska zdravstvena organizacija ove sedmice nije proglasila zarazu globalnim hitnim stanjem, ali neki zdravstveni stručnjaci nisu uvjereni da Kina može ograničiti širenje te bolesti.

Mjere provedene u Kini obuhvataju i karantin nad Wuhanom, gradom od 11 miliona stanovnika iz kojeg saobraćaju samo vozila hitnih službi.

Zdravstvene vlasti u Pekingu pozvale su u nedjelju stanovnike da izbjegavaju rukovanje i uputile ih da se pozdravljaju mahanjem ruke, a najavile su i da će početak nastave nakon novogodišnjih praznika biti odgođen.

Izbijanje zaraze zasjenilo je proslavu Kineske nove godine kada putuju stotine miliona Kineza. Mnoga su turistička mjesta zatvorena, a događaji na otvorenom otkazani, kao i projekcije u kinodvoranama.