{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kina za širenje "zelene" tehnologije

F
FENA
28.10.2008. u 14:42
0
0
Kina za širenje "zelene" tehnologije
0
Kina za širenje "zelene" tehnologije
Foto: Reuters
Kina traži od bogatih zemalja da izdvajaju jedan posto bruto domaćeg proizvoda za pomoć siromašnim državama u borbi protiv globalnog zagrijavanja, a saopćila je i da će insistirati na novom međunarodnom mehanizmu za širenje "zelene" tehnologije u svijetu.
Kineski zvaničnik za ekološke probleme Gao Guangsheng izjavio je u ponedjeljak, saopćavajući ove zahtjeve, da finansijska kriza koja trese svjetsku privredu ne bi trebala spriječiti povećano finansiranje i prijenos tehnologije siromašnim državama, javlja Reuters.

"Zemlje u razvoju bi trebalo da poduzimaju mjere, ali je preduvjet za to da im razvijene države osiguraju sredstva i daju tehnologiju", izjavio je Gao na konferenciji za štampu u Pekingu.

Gao je istaknuo da su trenutna davanja za pomoć u borbi protiv globalnog zagrijavanja "gotovo jednaka nuli" i da će njegova zemlja dati svoj prijedlog na konferenciji sljedeće sedmice, kojoj će prisustvovati predstavnici SAD-a, Evrope i mnogih bogatih i siromašnih zemalja.

Zbog svojih 1,3 milijarde stanovnika, brzorastuće privrede i ogromnog izvoza Kina je po emisiji plinova s učinkom staklenika premašila SAD, dugo vremena najvećega svjetskog emitera CO2, smatra većina stručnjaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: